DOORVERWIJZERS


Op consumentenbond.nl vind je nuttige beoordelingen van (financiële) producten en praktische informatie over geldzaken. Actueel en op maat. Ook handig als je zelf producten wilt vergelijken.

TEKST KIRSTEN VAN LOON EN PRISCILLA VAN DER VOORT-BLOK


INFORMATIE VÓÓR DE KOOP

Testrapporten

Consumentenbondleden en -abonnees kunnen gratis actuele testrapporten downloaden in de webwinkel van de Consumentenbond Testrapporten zijn er over verschillende onderwerpen: van matrassen tot elektrische fietsen en van fotocamera’s tot virusscanners. Ieder testrapport bevat kooptips, details over Beste koop-producten en andere aanraders, plus de volledige tabel met testresultaten. Niet-leden betalen vanaf €2 per testrapport.

image
image

AUTO LEASEN

Autolease-collectief

Bij ons Autolease-collectief zie je per aangeboden auto hoeveel leasen en zelf kopen kost. Wie zich inschrijft voor het collectief, is verzekerd van een betrouwbaar leasecontract met een eerlijk en vast maandbedrag.


Leasecontracten vergelijken

Vergelijk je liever zelf aanbiedingen van private autolease? Onze checklist laat zien op welke punten je in de leasecontracten moet letten.


Bereken de gunstigste kilometerbundel

Bij private autolease spreek je met de aanbieder een kilometerbundel, oftewel een maximumaantal kilometers per jaar af. Kom je buiten de bundel, dan betaal je een meerprijs voor de extra gereden kilometers.

Bedenk van tevoren dus welke kilometerbundel het gunstigst is voor je situatie. Op onze site leggen we uit hoe je dit eenvoudig kunt berekenen.


REIZEN

Reisverzekeringen vergelijken

Het hangt van de reisbestemming af hoe uitgebreid een doorlopende reisverzekering moet zijn. In een paar stappen vind je de juiste dekking en beste verzekering qua voorwaarden en premie.


Buitenlanddekking zorgverzekering

De basiszorgverzekering dekt zorgkosten wereldwijd, maar voor sommige landen, waaronder de VS, is de dekking niet genoeg. Een reisverzekering geeft dan een betere aanvullende dekking dan een aanvullende zorgverzekering. Wie deze laatste al heeft, kan in ons overzicht zien welke dekking zijn pakket heeft voor geneeskundige en bijkomende kosten in het buitenland.


Vlucht Claim Service

Binnen de EU hebben reizigers soms recht op compensatie bij vluchtvertragingen. De vergoeding kan oplopen tot €600 per persoon. Met onze Vlucht Claim Service check je snel of en hoeveel je kunt claimen. Wil de vliegmaatschappij niets uitkeren of besteed je het werk liever uit? Dan biedt de Vlucht Claim Service hulp op no-cure-no-paybasis aan.


HYPOTHEEK

Hypotheekadvies Consumentenbond
De Consumentenbond biedt sinds kort tegen betaling telefonisch hypotheekadvies aan. Het advies is onafhankelijk, omdat we geen vergoedingen van banken of verzekeraars ontvangen. Het eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.


Hoeveel kan ik lenen?

De rekenhulp Hoeveel kan ik lenen? geeft inzicht in de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Hiermee voorkom je dat je in de verkeerde prijscategorie zoekt als je een koophuis zoekt.


Maandlasten uitrekenen

Zijn de maanlasten van de gewenste hypotheek acceptabel? De rekenhulp Wat worden mijn maandlasten? toont de bruto- en nettomaandlasten van een lineaire of annuïteitenhypotheek gedurende de hele looptijd. Bij de maandlasten wordt rekening gehouden met de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait.


Besparen met rentemiddeling?

De aangeboden hypotheekrentes zijn momenteel erg laag. Heb je een hoge rente en loopt de rentevaste periode nog een aantal jaar, dan kan rentemiddeling in enkele gevallen een uitkomst zijn. Je koopt dan de oude rente af en spreekt een nieuwe rentevaste periode af. Let op: vaak is de hypotheek oversluiten naar de lage rente bij je bank voordeliger.


Hypotheek oversluiten

Bereken in 5 minuten of je kunt besparen als je je hypotheek oversluit. Of oversluiten slim is, hangt bijvoorbeeld af van de hypotheekvorm die je hebt en hoelang de rente nog vaststaat.


BESPAREN

Alles-in-1-vergelijker

Internetproviders bieden alles-in-één-abonementen aan. Voor internetten, tv kijken en bellen betaal je dan één vast bedrag per maand. Een andere pakketsamenstelling is ook mogelijk. Met de vergelijker Alles-in-1-providers is het mogelijk om providers te vergelijken op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. Je krijgt te zien wat de verschillen zijn en welk internetabonnement het best bij je past. 


Energievergelijker
Overstappen naar een andere energieleverancier kan een besparing van honderden euro’s per jaar opleveren. Via de Energievergelijker vind je het gunstigste aanbod. Vergelijken is mogelijk op prijs, looptijd en duurzaamheid.


Huisbaasje

Onze dienst Huisbaasje geeft inzicht in je energieverbruik zonder dat de energieleverancier meekijkt. Voor €89 (niet-leden €109) krijg je een meetset en app die het verbruik continu meten. Ook krijg je allerlei bespaartips en hulp bij het overstappen naar een goedkopere energieleverancier.


Eigen bijdrage Wlz

De eigen bijdrage voor een verpleeghuis kan oplopen tot ruim €2300 per maand. Het CAK berekent de bijdrage op basis van de financiële situatie van twee jaar terug. Als de situatie intussen is veranderd, kan de eigen bijdrage soms omlaag. Ook heb je dan een tijdje te veel betaald aan het CAK. Met de Bespaarservice eigen bijdrage is snel uit te rekenen of de eigen bijdrage te hoog is en of het mogelijk is om geld terug te krijgen. Soms bedraagt de teruggave duizenden euro's.


NIEUWS EN ARCHIEF GELDGIDS

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 lezers ontvangen maandelijks de digitale nieuwsbrief van de Geldgids. Hierin vind je het laatste nieuws en handige tips om je financiën handiger te regelen.


Klik hieronder om je aan te melden voor de nieuwsbrief


Geldgids.nu

Op geldgids.nu kunnen abonnees van de Geldgids gratis vragen stellen aan onze belastingexpert Marjan Langbroek (auteur van onze Belastinggids 2019). Ook zijn daar handige doorverwijzers te vinden naar websites voor als je meer wilt lezen over onderwerpen uit vorige Geldgidsen.


Archief Geldgids

Oude nummers van de Geldgids bewaren hoeft niet meer. In ons onlinearchief zijn alle artikelen van de laatste vijf jaargangen te vinden, naar keuze gesorteerd op datum of relevantie. Zoektermen gebruiken is mogelijk.

image