OPTIMAAL

VERZEKERD

TEKST JAN KLINCKENBERG EN GEMMEKE VAN KEMPEN

Bij het kiezen van verzekeringen spelen gemak en toeval een grote rol. Heb je alles bij één verzekeraar ondergebracht? Of het ooit eens goed uitgezocht en gekozen voor diverse verzekeraars? In beide gevallen heb je geen garantie dat je qua prijs en voorwaarden optimaal verzekerd bent. Onze handige tool helpt erbij dit uit te zoeken.

In een verzekeringspakket zitten vaak de inboedel-,opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Bij schade aan je huis heb je één aanspreekpunt en word je niet van het kastje naar de muur gestuurd. Ook de rechtsbijstands- en autoverzekering kunnen inbegrepen zijn. Gemak is het grote voordeel. Je hebt maar één verzekeraar met wie je contact moet opnemen bij schade.

Ook hebben alle verzekeringen in een pakket meestal dezelfde vervaldatum. Dit is de dag waarop het nieuwe verzekeringsjaar ingaat. Hierdoor is het makkelijker om over te stappen naar een andere maatschappij. Daarnaast bieden veel verzekeringspakketten de mogelijkheid in maandelijkse termijnen te betalen zonder premieopslag.

Bij de meeste aanbieders betaal je minder voor een pakket dan voor losse verzekeringen samen. Sommige spiegelen je 15% korting voor, maar die krijg je alleen bij een topzwaar pakket met vaak onnodige verzekeringen, zoals voor de tuin en voor je tractor(!). In de praktijk komt de korting, afhankelijk van de pakketinhoud, uit op zo’n 2 tot 10%.


Goedkoper zonder pakketkorting

De korting op een pakket klinkt aanlokkelijk, maar als je verzekeringen van verschillende aanbieders goed vergelijkt en slim kiest, ben je vaak beter uit. Zeker bij een autoverzekering loont het om goed naar de prijs en de dekking te kijken. De meeste goedkope autoverzekeraars zijn gespecialiseerd in dit éne product en hebben vaak een scherpere prijs dan aanbieders van een pakket.

Daar komt bij dat een pakket niet automatisch alle verzekeringen met de beste voorwaarden en dekkingen bevat. Een aanbieder kan een prima inboedelverzekering hebben, maar dat betekent niet automatisch dat zijn auto- of rechtsbijstandsverzekering ook aantrekkelijk is. Wil je de beste verzekeringen tegen de gunstigste prijs, dan moet je ze stuk voor stuk uitzoeken.

Daarom zetten we zes schadeverzekeringen op een rij: de inboedel-, opstal-, aansprakelijkheids- (AVP), rechtsbijstands-, auto- en doorlopende reisverzekering. Per verzekering kan iedereen via onze tool 'Doe de check' zien hoe de huidige aanbieder daarop scoort. Dat gaat in drie stappen.


  • Kies de verzekeringen die je hebt (of wilt afsluiten).
  • Kies per verzekeringssoort de huidige aanbieder en het product dat je nu afneemt.
  • Kies je profiel.


Je krijgt dan twee vergelijkingen te zien:

1. Vergelijking afzonderlijke verzekeringen: hoe voordelig zijn de verzekeringsproducten die je momenteel hebt, wat is het testoordeel voor de voorwaarden (+ testoordeel beste aanbieder) en wat zijn de drie voordeligste aanbieders? Het testoordeel geeft aan of je waar voor je geld krijgt.

2. Vergelijking op dekking: hoe scoren de verzekeringen van je huidige aanbieder(s) op maximaal zes punten ten opzichte van het gemiddelde en de beste verzekering?


Op zoek naar een alternatief

Zo zie je in één oogopslag met welke verzekeringen je goed zit. Scoort je huidige aanbieder op een of meer verzekeringen onder de maat, dan kun je op zoek naar een alternatief. Schadeverzekeringen mag je na het eerste verzekeringsjaar in principe het hele jaar aanpassen of inwisselen voor een polis bij een andere aanbieder. De Consumentenbond heeft op consumentenbond.nl voor elk van de zes genoemde verzekeringen een handige vergelijker.

Voorbeeld 1

VERGELIJK AFZONDERLIJKE VERZEKERINGEN

Zit je bij de voordeligste aanbieder? En krijg je waar voor je geld (kwaliteit)?

Voorbeeld 2:

VERGELIJK OP DEKKING

Biedt je verzekeraar een goede dekking? Op een aantal aspecten ontlopen de dekkingen elkaar niet zo veel. We kijken hier naar maximaal zes punten waarop verzekeraars zich wél (kunnen) onderscheiden.

DOE DE CHECK

Wegens technische problemen werkt de 'Doe de check'-tool momenteel niet. We werken aan een oplossing.