TWEE KEER KASSA

voor opkoper schulden

Bedrijven verkopen schulden van klanten soms door aan schuldopkopers. Leanne Dekker* werd flink gedupeerd door deze handel in schulden. We schreven hier al over in Geldgids 1/2018. Schuldopkoper incassobureau Alektum zette Dekker flink onder druk om verjaarde kosten te betalen.
Na de publicatie in de Geldgids stapte Dekker met hulp van advocaat Klokkers naar de rechter, omdat het incassobureau bleef volharden in fout gedrag. Dekker won die rechtszaak grotendeels.

TEKST BERT QUIST

* Echte naam bij de redactie bekend.

Bekijk de video

In de zaak van Dekker gaat het om KPN. Het telecombedrijf probeert eerst zelf om consumenten openstaande facturen te laten betalen. Maar als dat gedurende langere tijd niet lukt, verkoopt ze die vorderingen. KPN krijgt daar veel minder voor dan de oorspronkelijke waarde van de openstaande rekeningen. Maar het bedrijf krijgt in elk geval nog iets.

Voor de vorderingenkoper is het kassa als hij een schuldenaar zover krijgt om het gehele bedrag alsnog te betalen. De kassa rinkelt nog harder als de koper extra bedragen bij de schuldenaar binnen weet te hengelen, zoals incassokosten, rente, en allerhande 'ambtshandelingen' waar deurwaarders kosten voor mogen rekenen. In de zaak van Dekker bleef een incassobureau verjaarde rente rekenen.

Van de verjaarde rente die de schuldeisers tegen beter weten in incasseerden, maakten we een video; zie hiernaast. Daarin zijn onder meer te zien de partner van de schuldenaar, hun advocaat Klokkers die pro Deo tegen het incassobureau en de deurwaarders procedeerde, en de voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Ook geven we bruikbare tips voor en uitleg over incasso- en deurwaarderszaken en het bijbehorende, onbegrijpelijke taalgebruik.

Verder lezen

Begin 2018 schreven we voor het eerst over de verjaarde rente die Leanne Dekker* in rekening werd gebracht. De schuldeisers hielden echter hun poot stijf, ondanks bemoeienis van de Consumentenbond en een uiteindelijke gang naar de rechter.

Het journalistieke onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) onthulde begin 2019 dat deurwaarders prijsafspraken maken met hun opdrachtgevers. Deurwaarders mogen in hun rol van ambtenaar hoge bedragen rekenen voor allerlei ‘ambtshandelingen’. Voor het bezorgen van brieven mogen ze bijvoorbeeld tot €80 rekenen. Bepaalde deurwaarders en hun opdrachtgevers, de schuldeisers, leggen contractueel vast dat een bepaald percentage daarvan naar de opdrachtgever gaat. Die verdient dus ook aan onnodige ambtshandelingen. Volgens het Bureau Financieel Toezicht is deze werkwijze in strijd met de wet.

Een andere wijze waarbij schuldeisers (extra) verdienen aan een schuld is de levendige handel in openstaande facturen. Bedragen gaan niet zelden meerdere malen over de kop, waardoor een schuldenaar uiteindelijk vaak een veelvoud betaalt van wat hij oorspronkelijk moest betalen.

image
image
image