De 100 beste fondsen
Deze beleggingsfondsen presteren het beste, gebaseerd op het rendement van de afgelopen 5 jaar.
Teksten: Erik Snitselaar
De verwachtingen voor het beleggingsjaar 2023 waren bij veel analisten niet al te hooggespannen. Mede door een historisch hoge inflatie werd er een recessie in Europa en Amerika verwacht. Dit zou zorgen voor druk op de aandelenkoersen. Nu we terugkijken, zien we dat het beleggingsjaar 2023 beter is verlopen dan verwacht. Bijna alle beleggingscategorieën behaalden mooie winsten.
All-time high
Niet alleen aandelen, maar ook obligaties, goud en zelfs de Bitcoin sloten het jaar 2023 hoger af. Verschillende aandelenindexen noteerden zelfs een all-time high. Dit gold bijvoorbeeld voor de Amerikaanse S&P 500, de Duitse DAX index en de Franse CAC 40. De AEX sloot op 787 punten, waarmee het onder de top van 824 punten bleef van november 2021. In de AEX wordt in tegenstelling tot veel andere indices het dividend niet meegenomen. De AEX GR index waarbij het dividend wel wordt herbelegd, liet wel een all-time high zien.
Technologie-aandelen
Ook in 2023 waren er behoorlijke verschillen in de stijgingen van regio’s of sectoren. Duidelijke winnaar waren de technologie-aandelen. Dit zien we dan ook terug in ons overzicht van de 100 beste fondsen. In meerdere regio’s komen de fondsen die (veel) in technologie investeren, bovendrijven. In de media hoor en lees je vaak over de zeer goede prestaties van 7 aandelen, die ook wel de “Magnificient Seven” worden genoemd. Het zijn de aandelen van Apple (+51%), Microsoft (+55%), Alphabet (+55%), Amazon (+83%), Nvidia (+239%), Meta (+ 191%) en Tesla (+108%). Deze 7 grote Amerikaanse technologiebedrijven zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het rendement van de Nasdaq en de wereldindex MSCI World. Belegde je het afgelopen jaar niet in (een van) deze bedrijven, dan liep je rendement mis. Dit laat weer zien wat het voordeel is van het beleggen in een (wereldwijd) indexfonds, waarmee je automatisch ook in de winnaars belegt. In figuur 1 zijn duidelijke verschillen te zien tussen de prestaties van verschillende indexen. De Amerikaanse technologie-index Nasdaq was dankzij de eerder genoemde aandelen duidelijk een winnaar. De Nederlandse AEX bleef achter ten opzichte van de wereldindex.
Hypes
Bij beleggen zijn er vaak hypes. Iets wordt populair waardoor de koers stijgt en het de aandacht van de media en andere beleggers trekt. Die beleggers besluiten om ook in te stappen, waardoor de koers verder stijgt. Dit kan een behoorlijke tijd zo doorgaan, maar vroeg of laat spatten de meeste bubbels uit elkaar. Denk bijvoorbeeld aan Japanse aandelen eind jaren 80 of de internetbubbel van de jaren 90. Ook vandaag de dag zien we regelmatig koersstijgingen, waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Het jaar 2023 stond in het teken van Artificial Intelligence. Er was vooral veel aandacht voor het programma ChatGPT. Met dit online programma kun je vragen stellen aan een chatbot. De antwoorden worden steeds beter, doordat het programma leert van de informatie die gebruikers invoeren. Naast de ontwikkeling van ChatGPT zijn steeds meer bedrijven bezig met het toepassen van kunstmatige intelligentie. Hier zijn onder andere veel (geavanceerde) computerchips voor nodig. Het afgelopen jaar zagen we de koersen van technologiebedrijven dan ook exploderen. Of iets daadwerkelijk een hype is, kun je meestal pas achteraf beoordelen. Maar wees je hier wel bewust van, voordat je besluit om een steeds groter deel van je beleggingsportefeuille te beleggen in technologiebedrijven. In het verleden hebben we vaak gezien dat de winnaar van het ene beursjaar het jaar erop slecht presteert. Andersom zien we dit ook. Waar de Nasdaq het afgelopen jaar de grote winnaar was, behoorde de index in 2022 juist tot de grote verliezers. Waak er dus voor om niet te veel met hypes mee te gaan. Bij beleggen blijft het spreiden van je beleggingen en daarmee het beperken van je risico erg belangrijk.
Jaarlijkse APK
Net als met je auto is het ook belangrijk om minimaal 1 keer per jaar goed naar je beleggingsportefeuille te kijken. In hoeverre sluit deze nog aan bij de oorspronkelijke uitgangspunten en je beleggingsdoel? Door forse koersstijgingen of -dalingen kan je portefeuille uit balans raken. Ongemerkt beleg je dan een (te) groot deel in de winnaars van het afgelopen jaar. Dit betekent dat je het afgelopen jaar steeds meer in technologie bent gaan beleggen. Hierdoor kan het risico van je portefeuille flink zijn gestegen. Blijf niet blind in de winnaars beleggen. Het rendement van het verleden zegt weinig over de toekomst. Het is verstandig om je portefeuille regelmatig te “herbalanceren”. Dit betekent dat je de winsten afroomt en de opbrengst over de rest van de beleggingen spreidt totdat je weer tot je gewenste samenstelling bent gekomen.
Vooruitblik 2024
Net als in 2023 zijn ook dit jaar de ogen weer gericht op de ontwikkeling van de inflatie en de rente. In oktober 2022 bedroeg de inflatie nog 10,6%. In 2023 is deze gedaald naar minder dan 4%. De rente liep in 2023 eerst fors op, maar kwam halverwege oktober in een vrije val terecht. De 10-jaars Nederlandse staatsrente daalde van 3,3% op 19 oktober naar 2,3% aan het einde van het jaar. Deze daling was gunstig voor de waardering van aandelen en de koersontwikkeling van obligaties. Wanneer de inflatie in de hand wordt gehouden, is de verwachting dat de rente in 2024 verder zal dalen. Dit zien we ook terug in de beleggingsvisies van de verschillende banken. ING verwacht dat de Amerikaanse Centrale Bank (FED) in het tweede kwartaal de rente met 0,5% zal verlagen. En in de loop van het jaar zal deze nog een keer met een volle procent worden verlaagd. Ook voor Europa verwacht ING een renteverlaging. Namelijk een daling van de herfinancieringsrente van 4,5 naar 3,75%. Rabobank verwacht dat in 2024 de FED de rente driemaal zal verlagen en de Europese Centrale Bank eenmaal. Ook Van Lanschot verwacht renteverlagingen en is mede hierdoor positief over obligaties in 2024. Hun voorkeur gaat hierbij uit naar staatsobligaties met een lange looptijd en bedrijfsobligaties in de eurozone. Naast de ontwikkeling van de inflatie en rente blijft er ook veel aandacht voor het conflict in Oekraïne en in het Midden-Oosten. De algemene sombere verwachting is dat dit niet snel tot een einde zal komen. Ook blijft er aandacht voor de gespannen situatie tussen Taiwan en China. In Taiwan is in januari een nieuwe regering gekozen. Dat geldt overigens niet alleen voor Taiwan. Het jaar 2024 staat wereldwijd in het teken van verkiezingen. Maar liefst 3,37 miljard mensen uit 70 landen mogen in 2024 naar de stembus. Beleggers kijken met extra veel aandacht naar de Amerikaanse verkiezingen eind dit jaar. Dit zal zeker bij een onverwachte uitkomst van invloed kunnen zijn op de beleggingsrendementen.
Overzicht 100 beste fondsen
Voor ons overzicht van de 100 beste fondsen hebben wij beursgenoteerde beleggingsfondsen geselecteerd die in euro’s noteren en ten minste 5 jaar bestaan. We hebben lijstjes gemaakt met de top 15 fondsen die beleggen in een bepaalde regio. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen de regio’s Amerika, Azië, Pacific, Europa, en wereldwijd. Verder hebben we algemene obligatiefondsen en indirecte vastgoedfondsen geselecteerd. Ten slotte hebben we ook een lijst gemaakt van de 10 beursgenoteerde Nederlandse fondsen die op dit moment beschikbaar zijn. Op de lijstjes komen zowel passieve als actief beheerde fondsen voor. We tonen het rendement over het afgelopen jaar en over de afgelopen 3 en 5 jaar. Het gaat om het rendement inclusief dividend. We gaan er dus van uit dat de winstuitkeringen (dividenden) opnieuw zijn belegd in het fonds. Zo kunnen we een eerlijke vergelijking maken tussen fondsen die tussentijds dividend uitkeren en fondsen die dat niet doen. Het percentage kosten dat de fondsen in rekening brengen, laten we ook zien. Het getoonde rendement betreft een netto rendement, hier zijn de kosten van de fondsen dus al van afgetrokken. Je maakt ook kosten bij de broker waar je belegt. Je bepaalt zelf welke broker je kiest. Het prijsverschil kan behoorlijk zijn. We tonen in de tabel ook de MoneyView-index. Deze index geeft de gemiddelde prestatie van een beleggingsfonds in een bepaalde categorie aan. Het betreft een gemiddelde, dus de fondsen kunnen qua samenstelling hier behoorlijk van afwijken. Tot slot geven we ieder fonds ook een Geldgids-score. Deze score bepaalt de ranking van de fondsen en is vooral gebaseerd op het rendement van de afgelopen 5 jaar. Naast het rendement houden we ook rekening met het risico dat het fonds loopt. Een fonds dat veel risico neemt, ontvangt minder punten dan een fonds met minder risico. Het is immers een knappere prestatie om met een laag risico een hoog rendement te halen dan met een hoog risico. Het betreft een relatieve score waarbij het best presterende fonds altijd 100 punten krijgt en de MoneyView index 50. Een fonds met een lage score heeft relatief minder goed gescoord dan het best presterende fonds, maar hoeft hierdoor geen slecht fonds te zijn. Verdiep je altijd in de kenmerken en de risico’s van een fonds voordat je aankoopt. Niet ieder fonds is overal verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk dat de genoemde fondsen inmiddels uit het assortiment zijn bij de meeste of alle brokers, want die kunnen besparen op kosten door het aanbod te beperken.