DOORVERWIJZERS


Op consumentenbond.nl vind je nuttige beoordelingen van (financiële) producten en praktische informatie over geldzaken. Actueel en op maat. Ook handig als je zelf producten wilt vergelijken.

TEKST PRISCILLA VAN DER VOORT-BLOK


JURIDISCHE HULP

Keuzehulp garantie

Als een product kapotgaat, heb je vaker recht op garantie dan je soms denkt. Volg de stappen en lees wat je garantierecht is en hoe je dat kunt halen.


Voorbeeldbrieven

Na een aankoop heb je als consument allerlei rechten. De Consumentenbond heeft gratis voorbeeldbrieven waarmee je je rechten kunt claimen. De onderwerpen zijn zeer divers: van problemen met de zorgverzekeraar tot een product terugvorderen van een failliet bedrijf.


Brief op maat

Heb je een conflict met een bedrijf over een aankoop? Met Brief op maat helpen we je verder op weg. Wij schrijven een juridische brief die je zelf verstuurt. De kosten zijn €17,50 voor leden, €24,50 voor niet-leden.

image

DIGITAAL EN VEILIGHEID

Alles in één

Internetproviders bieden alles-in-éénabonnementen aan. Voor internet, tv kijken en bellen betaal je dan één vast bedrag per maand. Een andere pakketsamenstelling is ook mogelijk. Met de vergelijker Alles-in-1-providers vergelijk je gemakkelijk providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. Je krijgt te zien wat de verschillen zijn en welk abonnement het best bij je past.


Digitale gevaren en tips

Internet en digitale apparaten leveren gemak, maar ook gevaren op. Criminelen kunnen deze middelen gebruiken om mensen geld afhandig te maken. Dit gebeurt soms rechtstreeks, maar ook indirect door bijvoorbeeld persoonlijke gegevens of inloggegevens te stelen. We zetten de belangrijkste gevaren op een rij en geven tips hoe je diefstal voorkomt.


Onlinewachtwoorden

We gebruiken steeds meer wachtwoorden. Om je gegevens te beschermen, moeten de wachtwoorden allemaal sterk en uniek zijn. Met een passwordmanager is het maken, onthouden en gebruiken van wachtwoorden eenvoudig. Bekijk de test van 19 gratis en betaalde passwordmanagers. Of doe online onze cursus voor veilige wachtwoorden.


Veilig internet met VPN

Een VPN (Virtual Private Network) zorgt voor meer privacy en op een openbaar wifinetwerk voor veiliger internet. We leggen je uit hoe het werkt, wanneer en hoe je het gebruikt en waar je op moet letten.


Veilig internetbankieren

Bankieren via internet is in Nederland behoorlijk veilig. Toch komt fraude met internetbankieren helaas voor. Als consument ben je redelijk goed beschermd als het fout gaat. Bekijk onze tips om veilig gebruik te maken van internetbankieren.


VERVOER EN VRIJE TIJD

Autolease-collectief

Bij ons Autolease-collectief zie je per aangeboden auto hoeveel leasen of zelf kopen kost. Wie zich inschrijft voor het collectief, is verzekerd van een betrouwbaar leasecontract met een eerlijk en vast maandbedrag.


E-bike collectief

Een nieuwe e-bike is prijzig. Via het E-bike collectief lease je al een e-bike vanaf €39 per maand, inclusief verzekering, service, onderhoud en verlengde garantie op de accu gedurende de hele leaseperiode. Ook een bakfiets leasen behoort tot de mogelijkheden.


Auto delen en (ver)huren

Een auto delen met familie of bekenden scheelt geld en is milieubewuster dan niet delen. Zorg wel dat je niet ten onrechte opdraait voor schade. Lees hoe je een deelauto het best kunt verzekeren en wat je moet regelen als je je auto wil (ver)huren.


Reisverzekeringen vergelijken

Het hangt van de reisbestemming af hoe uitgebreid een doorlopende reisverzekering moet zijn. In een paar stappen laat onze tool Reisverzekeringen vergelijken de juiste dekking en de beste verzekering zien.


Fietsverzekering

Uitzoeken welke verzekering het best bij je situatie en fiets past, is best een klus. Met onze Keuzehulp Fietsverzekering krijg je na het beantwoorden van enkele vragen een advies. De keuzehulp is ook te gebruiken als je een e-bike hebt.


HYPOTHEEK

Hypotheekadvies Consumentenbond
De Consumentenbond biedt tegen betaling telefonisch hypotheekadvies aan. Het advies is onafhankelijk, omdat we geen vergoedingen van banken of verzekeraars ontvangen. Het eerste kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.


Maximale hypotheek

De tool Hoeveel kan ik lenen? rekent uit hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Het rekenprogramma houdt ook rekening met een studieschuld. Zo’n lening vermindert namelijk de maximale hypotheek.


Familiebank

Een lening binnen de familie wordt steeds populairder. Hoe regel je zo’n lening en waar moet je allemaal aan denken? Wij geven antwoord op veelgestelde vragen.


Hypotheek oversluiten

Is je rente veel hoger dan de huidige hypotheekrente? Misschien kun je besparen door de hypotheek over te sluiten. Via ons rekenprogramma reken je het in 5 minuten uit. Of oversluiten slim is, hangt bijvoorbeeld af van de hypotheekvorm die je hebt en hoelang de rente nog vaststaat.


Rentemiddeling

Als je nog een tijdje aan je hypotheekrente vastzit, kun je soms toch profiteren van de huidige lage rente door rentemiddeling toe te passen. Lees op onze website hoe het werkt. Ook kun je daar met een tool uitrekenen of rentemiddeling interessant is.


(DUURZAAM) WONEN

Energievergelijker

Overstappen naar een andere energieleverancier kan een besparing van honderden euro’s per jaar opleveren. Via onze Energievergelijker vind je het gunstigste aanbod. Vergelijken kan op prijs, looptijd en duurzaamheid.


Kooptips zonnepanelen

Is je dak geschikt voor zonnepanelen en overweeg je deze te kopen? Check dan eerst waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf.


Postcoderoosregeling

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen, maar wil je wel verduurzamen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn. Leg bijvoorbeeld zonnepanelen op een ander dak met de gunstige Postcoderoosregeling.


Verduurzamen via lening

Hoe duurzamer je huis, hoe lager je energierekening. Maar je woning groener maken vergt vaak een flinke investering. Is er geen subsidie mogelijk en heb je onvoldoende spaargeld, dan kun je hiervoor geld lenen. Bijvoorbeeld door je hypotheek te verhogen. We zetten de mogelijkheden op een rij.


Bespaarservice eigen bijdrage

De eigen bijdrage voor een verpleeghuis kan oplopen tot ruim €2300 per maand. Als de financiële situatie is veranderd, is er soms te veel eigen bijdrage betaald. Met de Bespaarservice eigen bijdrage reken je snel uit of dat het geval is of niet.


NIEUWS EN ARCHIEF GELDGIDS

Nieuwsbrief

Meer dan 36.000 lezers ontvangen maandelijks de digitale nieuwsbrief van de Geldgids. Hierin vind je het laatste nieuws op het gebied van geldzaken en tips om je financiën beter en voordeliger te regelen.


Klik op de pijl om je aan te melden voor de Nieuwsbrief Geldgids


Geldgids.nu

Op geldgids.nu kunnen abonnees van de Geldgids kunnen op gratis vragen stellen aan onze belastingexpert Marjan Langbroek (auteur van onze jaarlijkse Belastinggids). Ook staan daar handige doorverwijzers naar websites voor wie meer wil lezen over bepaalde onderwerpen die in de Geldgids hebben gestaan.


Archief Geldgids

Oude nummers van de Geldgids bewaren hoeft niet meer. In ons onlinearchief zijn alle artikelen van de laatste vijf jaargangen te vinden, naar keuze gesorteerd op datum of relevantie. Zoektermen gebruiken is mogelijk.

image