Zo druk je de kosten
Wat kun je doen om de kosten van zonnepanelen te drukken? Milieu Centraal heeft tips, voor huidige en toekomstige gebruikers.
Tegen vaste leveringskosten kun je niet zo veel doen. Maar de meeste energiebedrijven die kosten in rekening brengen voor het gebruik van zonnepanelen, rekenen geen vaste maar variabele kosten. Van de stroom die zonnepanelen opwekken, verbruik je gemiddeld 30% zelf. De rest lever je aan het net. Het loont om meer van je zonnestroom zelf te verbruiken, vooral als vanaf 2027 de salderingsregeling verdwijnt. Wat kun je daarvoor doen?
Zet de wasmachine of vaatwasser pas aan als de zon schijnt en je panelen stroom opwekken. Vooral het startmoment is belangrijk, want wasprogramma’s vragen het eerste uur de meeste stroom. Schakel de machine rond het middaguur in. Dat kan ook als je niet thuis bent: veel apparaten hebben een timer waarmee je de start kunt uitstellen. Zet de apparaten wel ná elkaar aan, anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt.
Milieu Centraal is geen voorstander van onzuinige apparaten, zoals een airco of warmtekachel. ‘Dan verspil je namelijk klimaatvriendelijke stroom die je anders aan het elektriciteitsnet zou leveren’, zegt energie-expert Isabelle van den Ende. ‘Neem eerst hittebeperkende maatregelen zoals een zonnescherm, dichte deuren en ramen of isolatie. Gebruik liever een ventilator dan een mobiele airco die erg veel stroom verbruikt.’
Heb je een elektrische auto? Laad die dan zo veel mogelijk op als je stroom opwekt, bijvoorbeeld overdag als je thuis werkt of in het weekend. Check ook de mogelijkheden van je auto, oplaad-app en laadpaal om dit automatisch in te stellen. Je kunt zelfs je bezoek of de buren helpen als zij een elektrische auto hebben. In de toekomst gaan laadpalen en elektrische auto’s waarschijnlijk ook werken als een batterij: ze kunnen dan zonnestroom opslaan én aan je huis leveren.
Warm water gebruik je vooral in de ochtend en avond. Haal je dat uit een voorraadvat, zoals die van een volledig elektrische warmtepomp? Laat het dan opwarmen met de zonnestroom die je overdag opwekt. Ook een timer op je close-in boiler of kokendwaterkraan helpt om meer van je zonnestroom te verbruiken.
Door meer stroom te verbruiken op piekmomenten, voorkom je energieverlies. Want als veel huishoudens tegelijk stroom opwekken, ontstaat er ‘netcongestie’. Dat is file op het energienet. Je zonnestroom kan dan even niet het net op en je panelen stoppen met stroom opwekken. De kans hierop vermindert als je zelf meer van je zonnestroom verbruikt, want zo help je de piek van stroomlevering aan het net te verlagen.
Milieu Centraal heeft ook een tip voor wie nog geen zonnepanelen heeft, maar wel van plan is ze aan te schaffen. Overweeg die te richten op het westen en/of oosten, want de piekproductie van zonnestroom valt dan in de ochtend en avond: precies de momenten dat je veel stroom verbruikt. Oriënteer je de panelen op het zuiden, dan is je opbrengst van zonnestroom wel hoger. Maar omdat de momenten van piekproductie en piekverbruik minder gelijk lopen, verbruik je er dan zelf minder van. Met het oog op het verdwijnen van de salderingsregeling is een oost/west-opstelling de beste optie.
Het is nog altijd rendabel om zonnepanelen te kopen, blijkt uit herziene calculaties van Milieu Centraal. Terwijl de organisatie er een half jaar geleden nog van uitging dat de prijs van 10 zonnepanelen rond €7500 lag, is die nu bijgesteld naar €5000. Doordat installateurs het inmiddels minder druk hebben, kun je makkelijker prijzen vergelijken en een installateur vinden die vlot en op een geschikt tijdstip langskomt.