6/6
  • Pages
01 Inhoud
02 70 jaar Consumentenbond
03 Sparen en winkelen
04 Koopjes en onderhandelen
05 Slim betalen
06 Consument en recht

Ken je recht als consument

tip 59


Je hebt garantie

Is je product kapotgegaan binnen 12 maanden na aankoop of heb je extra garantie (zoals fabrieksgarantie of bijgekochte garantie)? De verkoper moet dan bewijzen dat het jouw schuld is, bijvoorbeeld met een onderzoeksrapport. Gaat een product kapot na 12 maanden? En heb je geen extra garantie gekocht? Dan moet jij bewijzen dat je het product normaal hebt gebruikt. Zie ook consumentenbond.nl/garantie.

tip 60


Kom in actie als iets stukgaat

Gaat iets wat je hebt gekocht sneller stuk dan verwacht? Ondernemers houden zich niet altijd aan de regels omtrent garantie. Veel Nederlanders ondervinden problemen met een product of dienst, maar komen niet in actie. De belangrijkste redenen: het kost te veel tijd en moeite en de kans op succes is te klein. Je hebt meer rechten dan je denkt en je hebt vaak kosteloos recht op reparatie of een nieuw product. Check je rechten op consumentenbond.nl/garantiechecker.

tip 61


Denk goed na over extra garantie

Denk goed na voordat je in de winkel extra garantie bijkoopt. Vaak betaal je voor iets waar je wettelijk gezien al recht op hebt. Ook worden schades vaak al door andere verzekeringen gedekt, bijvoorbeeld door je inboedel- of reisverzekering.

tip 62


Laat je geen extra bezorgkosten opdringen

Een winkel kan bezorgkosten alleen in rekening brengen als je daar van tevoren op gewezen bent. Dat bepaalt de Wet kosten consumentenkoop (artikel 7:13 Burgerlijk Wetboek). Mocht je dus bij de aflevering met bezorgkosten worden geconfronteerd waarvan je niets afwist, dan weet je dat je een wettelijke basis hebt om die niet te betalen.

tip 63


Bij tweedehands heb je ook rechten

Bij alles wat je koopt, of dat nu nieuw of gebruikt is, mag je ervan uitgaan dat dit geschikt is voor normaal gebruik. Het product moet dus conform de verwachtingen zijn. Is dit niet het geval, dan is er sprake van non-conformiteit. In de praktijk kan het lastig zijn om aanspraak te maken op deze wettelijke garantie, ook al ligt de bewijsplicht de eerste 12 maanden bij de verkopende partij. Je hebt als koper ook een onderzoeksplicht: je mag er niet zomaar vanuit gaan dat een tweedehandsauto in goede staat verkeert.

tip 64


Particuliere verkoper kun je aanspreken

Als consument heb je bepaalde rechten als je een product koopt bij een winkel of bedrijf. Maar koop je iets van een particulier? Dan ben je geen consument en heb je dus niet diezelfde rechten. Toch moet een verkoper natuurlijk wel zijn afspraken nakomen. Krijg je een beschadigd product? Of zag het er anders uit op foto’s of de advertentie van bijvoorbeeld Marktplaats? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verkoper om dit te vertellen. Leg uit wat je klacht is en bekijk of je het samen kunt oplossen.

tip 65


Online bestelling kun je terugdraaien

Als je online iets koopt, kun je niet altijd goed beoordelen wat je koopt. De wet Koop op afstand geeft je het recht om binnen 14 dagen goederen te retourneren als je niet tevreden bent. Voor meer uitleg, zie consumentenbond.nl/koopopafstand.

tip 66


Zelfs bij veilingsites kun je retourneren

Als je via Ebay of Catawiki iets koopt van een professionele handelaar, heb je ook het recht om van de aankoop af te zien. Dat geldt ook voor aankopen uit andere Europese landen, omdat dit recht gebaseerd is op Europese regelgeving. Het geldt dus niet voor aankopen vanuit de Verenigde Staten.

tip 67


Je hebt recht op updates

Verkopers zijn verplicht om updates te verstrekken voor apparaten (smartphones bijvoorbeeld) die na 27 april 2022 gekocht zijn. Denk aan software- en beveiligingsupdates. Het product of de dienst moet goed en werkend blijven functioneren. Je bent zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de updates. Heeft de verkoper je gewezen op de update en de gevolgen als je die niet uitvoert? Als je de update niet uitvoert, kun je de verkoper niet aanspreken op de gevolgen hiervan.

tip 68


Aankopen met creditcard

Een belangrijk voordeel van betalen met een creditcard is de zogenaamde chargeback-regeling. Ook wel aflevergarantie of Geld terug service genoemd. Dit betekent dat je een betaling kan betwisten.

Dit kan bij de meeste creditcards als een dienst niet is geleverd. Dat kan zijn omdat het bedrijf waar je iets besteld hebt failliet is. Maar ook bij annulering van je vliegreis door de vliegtuigmaatschappij of als je bestelling is zoekgeraakt.

tip 69


Vraag om hulp

Veel mensen vragen geen toeslagen aan of zoeken geen hulp bij de overheid. Ondertussen versoepelen gemeenten, overheid en UWV hun beleid, maken de procedures gemakkelijker en houden steeds meer rekening met betalingsproblemen van burgers.

tip 70


Kijk vooraf of je kunt klagen

Is een verkoper aangesloten bij een brancheorganisatie of klachteninstantie waar je bij onvrede terecht kunt? Bekijk de website of vraag ernaar bij het eerste contact.

Word lid of maak iemand lid

De Consumentenbond helpt je om je vragen en problemen met bedrijven op te lossen. We geven je online informatie over je rechten. Leden helpen we met sterke voorbeeldbrieven en persoonlijk juridisch advies. Daarnaast behartigt de Consumentenbond de belangen van zijn leden, sinds 1953 en dus al 70 jaar. Zie consumentenbond.nl/lidmaatschap en consumentenbond.nl/boeken-en-bladen.

Nog veel meer tips zijn te vinden in onze recente uitgave 225 slimme bespaartips.

Naar inhoud